Aside

Ingemaakte Courgettes Zoetzuur (Adjar)

Wanneer je courgette planten hebt staan op je moestuin, dan weet je op een goed moment niet meer, waar je de courgettes moet laten. Welnu, dit recept voor Zoetzure Adjar van Courgettes biedt uitkomst!

Wat heb je nodig?

 • Een boel courgettes, verschillende soorten, dat oogt leuk. (groeien normaal je tuin uit, dus dit mag geen probleem vormen)courgettes
 • Biologische natuur azijn (voor de courgettes op de foto heb ik twee liter gebruikt.)
 • Grote uien (voor deze lading heb ik 2 rode en 2 witte gebruikt)
 • Bleekselderij
 • Een kilozak zout
 • Een busje Kurkuma
 • Een busje mosterdzaadjes
 • Een paar handen suiker (+/- 400gr)
Verder nog een paar potjes, schoon en wel voor het inmaken. En een joekel van een pan, die leen je gewoon bij je overbuurvrouw.
Zo, alles klaar dan kan het feest beginnen. Het inmaken kost een uurtje voorbereiding, dan minimaal 12 uur intrekken, maar liefst langer, en daarna nog zeker een uurtje of twee afwerking. Dus twee dagen doorlooptijd heb je zeker nodig. Geen haast, wijntje erbij dus een prima weekend besteding, met lekker resultaat.

 Aan de slag
 1. Was de courgettes goed en grondig, echt alle zand en modder en vieze blaadjes moeten eraf. Glimmen moeten ze!. Snij de courgettes daarna in de lengte door midden, en als het grote jongens zijn, dan snij je de helften nog een keer door midden. Daarna maak je er kleine partjes, van een kleine centimeter dikte van. Doe de partjes in een grote schaal of bakblik. Niet op een bordje of plank!
 2. Pel de uien schoon, droog af en toe je tranen en snij de uien in ringen.
 3. Meng de uien bij de courgettes in de schaal, of de bakblikken. Goed verdelen en door elkaar husselen. Strooi daarna flink wat zout over de courgettes en uien, en als je denkt “is dit wel genoeg, of niet te veel?”  dan gooi je er nog flink wat overheen. Niet te scheutig met het zout, hoe meer hoe beter!
  Naamloos1
 4. Laat de courgettes nu maar voor zeker een uur en drie kwartier met rust, maar langer mag ook. Let op, het zout onttrekt vocht uit de courgettes en uien, dus er zal een flinke laag water gaan ontstaan in de bakken. Af en toe kan je dit afgieten, als je je zorgen maakt over de diepte van de bak.
 5. Snij 5 tot 8 stengels (smaken verschillen) bleekselderij in kleine blokjes en doe ze in de pan met de azijn. Breng aan de kook met de suiker, kurkuma en de mosterdzaadjes. Ik gooi altijd gewoon alle mosterdzaadjes die ik heb erin, en een half potje gemalen kurkuma. Natuurlijk moet het mosterdzaad niet overheersen, maar voor deze berg courgettes, was een busje mosterdzaad voldoende. Laat het minimaal 10 minuten lekker doorpruttelen.
 6. Na een uurtje of twee kan je de courgettes gaan afspoelen. Alle zout mag eraf en daarna de courgettes droogdeppen met keuken papier, of een theedoek. Maar, belangrijk is dat het zout en het eigen drupvocht weg is.
 7. Daarna stop je de courgettes allemaal bij het, inmiddels van het vuur genomen, azijn mengsel. Zorg dat alle courgettes goed ondergedompeld zitten in de azijn, en laat dit minimaal 12 uur (langer mag!!) intrekken. Nu is het tijd om de boel op te ruimen, onder het genot van een glaasje en een klein hapje. Voordat je naar bed gaat, of het pand verlaat, nog even de courgettes omscheppen. Je kan er nu al stiekem eentje proeven…
  Naamloos2
 8. De volgende dag gaat het inmaken echt beginnen. Breng het mengsel aan de kook en kook het minimaal tien minuten flink door. Het gaat erom, dat de courgettes precies goed zijn, niet sompig, maar zeker ook niet te hard. Als je denkt “prima..” , dan is het goed. Vuur uit, en pak de potjes er maar bij.
 9. Schep de courgettes met een schuimspaan over in een schaal, dat verdeelt makkelijker. Vanuit de schaal schep je met een lepel de potjes vol. Flink aandrukken, hoe minder ruimte tussen de courgettes hoe beter.
  Naamloos5 Naamloos4
 10. En dan zijn alle potjes gevuld.
  Naamloos3

  Als het goed is, is er nog flink wat azijn over. Dit gaan we inkoken, minimaal 20 minuten. Het mengsel wordt dan wat stroperig. Vul de potjes af met het vocht en er mogen best nog een paar mosterdzaadjes bij.

 11. Sluit de potjes goed af, en zorg dat de grote pan goed schoon is. Een laagje kokend water erin, en de potjes erbij. Minimaal 15 minuten flink doorkoken, zodat de potjes vacuüm worden gekookt. Haal ze voorzichtig met handschoenen uit de pan, en zet ze op een theedoek om af te koelen.
Naamloos6
 1. Klaar en genieten maar. Lekker voor bij de borrel, nasi of rijsttafel of natuurlijk als cadeau voor diegene die alles al heeft.
Naamloos8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s